fallback

Акт 16 имат само 400 от 8000 жилища, предложени на продажба на военните

Желаещите да получат жилище военни са около 18 хил.

14:00 | 11.05.09 г.

По програмата на Министерството на отбраната за купуване на жилища за нуждите на военните от всички подадени към ведомството 250 оферти (8000 жилища) само около 400 жилища имат акт 16, каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Цонев, цитиран от БТА. По думите му това се оказва доста сериозен проблем.

Желаещите да получат жилище военни са около 18 000.

Според военния министър строителните фирми и предприемачите изглежда не са погледнали сериозно на желанието на министерството да купи жилища и затова ще бъде започната втора процедура, където категорично ще бъдат указани всички критерии.

Естествено строителите искат някаква гаранция, че жилището ще бъде купено от МО, за да получат акт 16. Ние не можем да дадем такава гаранция - въпрос на търговски риск е от самия предприемач, каза Цонев. По думите му изискването за акт 16 е било споменато в документацията.

През февруари министерството обяви намерението си да купи жилища в 19 града за нуждите на военнослужещите. В интернет страницата на ведомството бяха публикувани и критериите, на които трябва да отговарят предлаганите от фирмите апартаменти. По-късно Цонев съобщи, че ведомството планира да изгради жилищен комплекс във Варна.

Днес беше открито реновираното общежитие "Чавдар" в София. Направен е основен ремонт на сградата, изградени са паркинг и детска площадка, стаите са изцяло обзаведени. В реновирането и обзавеждането на общежитието са вложени 4 млн. лева. То е предназначено за военни и цивилни и разполага с 66 стаи и 7 апартамента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
fallback