fallback

Щатските АДСИЦ-ове са привлекли над 10 млрд. долара от началото на 2009

Чрез продажбата на акции компаниите се стремят да погасят дълговете си

16:53 | 08.05.09 г.

Инвестиционните тръстове за недвижими имоти в САЩ (така наречените Real Estate Investment Trusts (Reits) – фондове, подобни на нашите АДСИЦ - бел. ред.) са набрали 10,6 млрд. долара от продажба на акции от началото на годината досега, достигайки общата стойност на привлечените средства за цялата 2008 г. По този начин компаниите се стремят да намалят задлъжнялостта си и да придобият активи от засегнати от кризата конкуренти, пише Bloomberg.

Само за април тези компании са привлекли 6,51 млрд. долара, когато индексът Bloomberg REIT скочи със 30 на сто. Най-големият собственик на молове в САЩ, Simon Property Group Inc, продаде акции за 1 млрд. долара тази седмица, а третият най-голям по пазарна капитализация инвестиционен тръст за имоти в САЩ Vornado Realty Trust привлече повече от 700 млн. долара.

„Компаниите, които получават капитал, имат шанс да оцелеят, докато тези от тях, които не получат, ще станат храна на тези, които разполагат с такъв”, казва Андрю Дафи, президент на Global Real Estate Fund Management LLC. „Днес имаме около 100 публични инвестиционни тръстове за имоти. Вероятно след две години ще са намалели с една трета”.

Инвестиционните тръстове за имоти продават акции, за да могат да погасят задължения, които стават изискуеми тази година и за да избегнат принудителните продажби насред увеличение на незаетите площи и спад в цените. Те ще имат възможност да наддават за активи, като тези на собственика на молове, който потърси защита от фалит General Growth Properties Inc и най-голямата компания в централен Лос Анджелис, която отдава под наем офис площи - Maguire Properties Inc, принудена да разпродава сградите си, за да изплати дълговете си.

„Инвеститорите в тръстове за имоти избират компании, които смятат, че си заслужава да оцелеят”, казва Дафи.

Най-голямите инвеситори в тръстове от този тип са Morgan Stanley, Cohen & Steers Inc. и ING Clarion Real Estate Securities, последната от които управлява активи за около 11 млрд. долара към края на миналата година.

Стойността на бизнес имотите в САЩ се понижи с близо 22 на сто през февруари спрямо връха си през октомври 2007 г., показват даннни на Moody’s Investors Service.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 24.08.22 г.
fallback