fallback

Експерти виждат края на спада на цените на бизнес имотите

Специалисти очакват възстановяване на капиталовите стойности през втората половина на тази година

13:03 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на бизнес имоти в големите европейски икономики все още не е достигнал дъното, но някои специалисти са на мнение, че вече се вижда краят на низходящия тренд.

След година наблюдаване и чакане в условията на драстичен спад в цените Гери Фъргюсън, мениджър на Swip Property Trust, който управлява капитали на стойност 829 млн. паунда, вече търси възможности да се върне на пазара, пише FT.

Той очаква офертите, които е отправил за редица търговски обекти, в скоро време да се превърнат в осъществени сделки.

Означава ли това, че пазарът на бизнес имоти, който е най-показателен за скорошния балон на цените на имотите, е достигнал дъното? Според Фъргюсън все още не е, но краят на спада вече се забелязва.

Повечето анализатори смятат, че цените ще се понижат с 45-50% от техния връх през 2007 г., казва той.

„До края на последното тримесечие те вече се бяха понижили с 40%. Все още предстоят известни понижения.“

Причината той да се чувства сигурен да инвестира на спадащ пазар е, че той поставя купувача в преимуществена позиция: колкото по-дълго може да чака, толкова по-евтин може да стане имотът. За разлика от това при пазар на ценови ръст продавачът се стреми да удължи процеса, докато цените се покачат.

„Когато пазарът достигне дъното, виждате, че има малко инвентар на разположение за покупка“, казва той.

Това е един пример за това как инвестициите в имоти се различават от портфолио с акции или облигации. Мениджърът не е изправен пред предвидим и ефективен пазар, а трябва да си взаимодейства с различни групи купувачи и продавачи, чието поведение трябва да разбира.

При сегашните условия вече започват да се появяват купувачи, което показва, че на хоризонта се задава тренд на повишение.

По мнението на Фъргюсън опитните инвеститори използват своите капитали и настоящата ситуация, за да сключват изгодни сделки с бизнес имоти.

„С толкова ниски лихви, състоятелните индивидуални инвеститори се завръщат на пазара и се насочват към имоти, отдадени под наем“.

Фъргюсън очаква възстановяване на капиталовите стойности през втората половина на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 22.08.22 г.
fallback