fallback

Капиталовите стойности на офис пазара в Югоизточна Европа с 29% спад

Капиталовите стойности на пазарите в България, Хърватска, Румъния и Сърбия в момента са на нивата от 2005 г.

16:21 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Капиталовите стойности на пазара на офис площи в Югоизточна Европа са отчели спад от 29,1% на годишна база през първото тримесечие на годината, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

Спадът в сравнение с последното тримесечие на 2008 г. е 14,4%. Вследствие на това капиталовите стойности на пазарите в България, Хърватска, Румъния и Сърбия в момента са на нивата от 2005 г., казват от компанията.

Сред главните причини за това са покачването на доходността и „умерените“ спадове в наемните нива.

Среднопретеглената доходност от първокачествени офис площи в Югоизточна Европа е била 9,62% към края на първото тримесечие, или 231 базисни пункта по-висока от преди година. Доходността в Белград и Загреб е отчела по-слабо повишение в сравнение с тази в Букурещ и София.

Индексът на компанията, следящ наемните нива, се е понижил с 4,4% в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година и със 7,2% в сравнение със същия период на 2008 г.

“От останалите потенциални купувачи институционалните инвеститори са изключително предпазливи относно покупките в Югоизточна Европа, а опортюнистичните купувачи очакват значително по-висока възвръщаемост”, обяснява Джос Тромп, директор Проучвания за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в компанията.

“Тези фактори допринасят за по-дъгия период за сключване на сделки и покачващата се доходност. По отношение на наемателите няколко пазари в Югоизточна Европа все още имат значителен обем от проекти в развитие, които ще излязат на пазара през следващите две години, което се очаква да окаже допълнителен натиск върху наемите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 10.09.22 г.
fallback