fallback

Германия все по-близо до национализация на Hypo Real Estate

Правителството вече контролира 47,31% от капитала на закъсалия кредитор, очаква се чрез ново увеличение на капитала делът да скочи над 50%

14:15 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Германия се доближава все повече до окончателна национализация на закъсалия ипотечен кредитор Hypo Real Estate. Това се случва, след като от понеделник насам държавата вече контролира 47,31 на сто от капитала на банката.

Очаква се немското правителство, което увеличи дела си в капитала на Hypo Real Estate от 8,65 на 47,31 на сто чрез извършване на увеличение на капитала, да инициира нова подобна процедура, чрез която да получи контрол върху над 50 на сто от акциите, съобщава CNBC.

В понеделник държавата записа цялата емисия от увеличението на капитала на банката при цена 1,39 евро за акция, след като акционерите оставиха на търг акции, равняващи се на 38,65 на сто от целия акционерен капитал.

От правителството завяват, че след увеличение на дела си могат да отправят предложение за изкупуване на дяловете на останалите акционери, но на нива до максимум 1,39 евро за акция. Пазарите обаче игнорират тази новина и днес книжата на Hypo скачат с близо 14 на сто до 1,90 евро за акция. Това става заради спекулации, че държавата може да прибегне и до изкупуване на акции на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 08.09.22 г.
fallback