fallback

Нова ера за имотите на бежанците в Кипър?

Решение на Съда на европейските общности може да даде основание на хиляди кипърски бежанци да искат обратно отнетите им през 1974 г. имоти

14:19 | 30.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съдът на европейските общности даде право на кипърски бежанец да възстанови собствеността си върху земя, която му е била принудително отнета през 1974 г., когато островът е разделен на две, съобщават британските медии.

Този ход може да има отражение върху собствеността на хиляди собственици на ваканционни имоти в Кипър, пише Guardian.

Решението идва почти пет години след като Мелетис Апостолидис е потърсил начин по съдебен ред да възстанови собствеността си върху земята, която след неговото изселване е била продадена на британско семейство, което сега ще окуражи и други бежанци да търсят реституция. Също така това може да има огромна роля върху преговорите за обединяване на Кипър, сочи изданието.

Решението, посрещнато с еуфория в гръцката част на острова и с безпокойство и объркване в турската, отхвърля решение на Върховния съд в Лондон, който е потвърдил собствеността на британското семейство и е отхвърлил искането на кипърските бежанци.

Линда и Дейвид Оръмс са потърсили помощ от британското законодателство, след като съдът в Никозия им е наредил да отстъпят земята на Апостолидис и да разрушат къщата, която са построили на нея.

След като те не се съгласили, Апостолидис е решил да потърси правата си в най-висшите европейски инстанции, пише изданието.

Около 200 хил. граждани на Кипър, етнически гърци, са изтласкани извън пределите на острова, след като турската армия окупира неговата северна част, която тогава е била населена главно от гърци и много малко турци. Поземленият регистър от периода преди окупацията сочи, че 82% от имотите там са били собственост на гръцки граждани. След това обаче много от имотите са били продадени от заселилите се турци на ниски цени на чужденци, предимно британци. Днес над 6 хил. британци притежават ваканционни жилища в тези територии.

„Ефектът от това (решение) може да бъде огромен“, казва Джеймс Кер-Линдзи, политически експерт по въпросите на Кипър в London School of Economics.

След това всеки британец в имот, който е бил собственост на гръцки кипърски граждани в Северен Кипър, може да трябва да решава въпросите си в съда, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 24.08.22 г.
fallback