fallback

Гръцката централна банка ще съставя индекс с цените на имотите

Въпреки че имотите формират 82% от богатството на домакинствата, все още няма общоприет бенчмарк, който да следи поведението на цените в имотите

16:43 | 29.04.09 г.

Гръцката централна банка ще започне да съставя ценови индекс на недвижимите имоти в страната с цел по-добре да измерва движението на цените на имотите и да посрещне нуждата от надежден индикатор, съобщи нейният управител Георгиос Провопулос, цитиран от Ройтерс. 

Въпреки че имотите формират една четвърт от общите инвестиции в Гърция и 82% от богатството на домакинствата, все още не съществува общоприет бенчмарк, който системно да проследява поведението на цените на имотите.

„В Гърция най-голямата част от богатството е под формата на недвижимо имущество, което влияе на готовността на домакинствата да потребяват и спестяват“, казва Провопулос. „Това оказва въздействие на икономическата активност и инфлацията“.

Наскоро банката създаде отдел за анализ на пазара на имоти, който събира и обработва нужната информация. Отделът ще конструира официален индекс за цените на недвижимите имоти на базата на научна методология.

Навременна и точна информация за измененията в цените на имотите ще помогне на банките по-добре да оценяват своето инвестиционно портфолио и по-добре да управляват риска, казва Провопулос.

По статистика на Европейската комисия строителството формира 10,7 на сто от брутния вътрешен продукт на Гърция за миналата година и 8,7 на сто от общата заетост.

Нивото на собственост в Гърция е 80,1 на сто спрямо 70,4 на сто като цяло за ЕС, показват данни на Европейската ипотечна федерация.

Ръстът в цените на жилищните имоти в Гърция се забави до 2,6 на сто през миналата година от 4,6% за 2007 г., 12,6% за 2006 г. и 10,9% през 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
fallback