fallback

Одобрените ипотечни заеми във Великобритания намаляват с 25% през март

Броят на одобрените през март ипотечни заеми е 26 097, а общата им стойността възлиза на 3,3 млрд. паунда

12:45 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Надеждите за съвземане на пазара на недвижими имоти във Великобритания бяха покосени от данните за спада в броя на отпуснатите заеми за покупка на жилище през март, публикувани от Британската асоциация на банкерите.

Одобрените молби за ипотечни кредити намаляват с 25,3% до 26 097 през март в сравнение с 34 920 преди една година. На месечна база броят на одобрените ипотечни кредити намалява с над 7 на сто, спрямо 28 024 за февруари. Стойността на одобрените ипотечни заеми възлиза на 3,3 млрд. паунда през март, което е с близо 40% под нивото отпреди една година.

Според Дейвид Дукс, който е ръководител на статистическия отдел към Асоциацията на ипотечните банкери, не е реалистично да се очаква устойчиво възстановяване на ипотечния пазар в текущите икономически условия. Въпреки че кредитирането за домакинствата се увеличава, потребителското доверие е все още крехко и може би няма да се възстанови в краткосрочен план.

Той допълва, че търсенето на кредити от страна на бизнеса също намалява, защото корпорациите търсят алтернативни източници на финансиране, а малките предприятия предпочитат да оперират без паричен поток в месеците на рецесията.

След данните за спада в ипотечното кредитиране британската лира увеличи загубата си спрямо щатския долар до повече от 0,8% за деня. Към 12:30 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,4535 долара, в сравнение с курс от 1,4551 преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
fallback