fallback

Хампарцумян към строителите: Не се бавете с атрактивните оферти

Банкерът определя натрупването на ликвидност като изключително важно с оглед предстоящата консолидация на сектора

16:40 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Левон Хампарцумян. Снимка: Investor.bg

Изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян призова представителите на строителния сектор да не се бавят с атрактивните оферти, които да са примамливи за българския купувач. Той посочи още, че е необходимо да се открият пазарите, където най-добре може да се разкрие потенциала на отделната компания. Това се случи по време на организирана от Солид 55 бизнес дискусия в рамките на изложението  "Българска строителна седмица".

Въпреки поглеждането към външните пазари обаче е необходимо на първо място да се обърне внимание към българския потребител, защото именно така готовата продукция може да са реализира бързо и да се освободи ликвидност.

В момент като сегашния особено важно е именно натрупването на ликвидност. Неминуемо ще се стигне дотам, че някои от по-малките играчи ще сметнат за по-удачно да излязат от пазара, което означава, че ще станем свидетели на консолидация. „За това обаче трябват пари и е необходимо съдействие от страна на банките“, посочи Хампарцумян

Индустрията на недвижимостите и строителството, както и свързаните с тях сектори, в световен мащаб имаха период от близо десетгодишен небивал ръст. В България нещата, започвайки от ниска точка, стигнаха до момент, в който цените на жилищата започнаха да доближават цените на градове като Виена.

Бумът на пазара у нас дойде поради няколко причини, сред които са свръхентусиазмът на пазара, наличието на огромна ликвидност под формата на кредитен ресурс, както и от някои обективни фактори като членството ни в ЕС и общия подем на икономиката.

„В резултат на всичко това цялата индустрия се превърна в сектор, в който нямаше губещи. Така се стигна дотам, че естествената предпазливост сред предприемачите и сред някои банки се изгуби“, допълни банкерът.

„Банките обаче не са виновни за кризата, или ако са – то тогава те заслужават награда за предишните десет години ръст“, заяви Хампарцумян.

Заради кризата маржовете в сектора ще се свият и ще се получи нормално разслоение и различие между тези, които знаят какво правят и тези, които не знаят. „До 12-28 месеца нещата ще отидат там, където им е мястото и ще се преодолее загубата на специализация, която наблюдавахме преди кризата“, каза банкерът.

Като пример за това той посочи строителите, които вместо да се занимават с това, което е основната им специалност, са се превърнали в инвеститори и предприемачи, занимавали са се с несвойствени за себе си неща и са използвали печалбите си по погрешен начин.

Според Левон Хампарцумян в света няма човек, който да каже кога ще свърши кризата. „Икономистите са добри в обясняването на неща, които вече са се случили. Те обаче се затрудняват да предсказват“. Поради тази причина според оценката на специалиста ще се разбере кога е свършила кризата може би 1-2 тримесечия, след като това се е случила.

„Фалитите на фирмите още не са почнали, но ще започнат. Фалитът е неизменна част от жизнения цикъл на всяка компания, но той може да създаде една вълна от проблеми за другите компании и за пазара на труда“, каза банкерът.

Туристическият сезон и селскостопанската реколта биха могли да създадат допълнителен буфер в икономиката срещу изостряне на кризата. „Никой обаче още не може да каже какви ще бъдат резултатите на тези два сектора още отсега“, каза Хампарцумян.

Хампарцумян посочи още, че инвестициите в злато и недвижимости могат да се превърнат в защита срещу инфлацията, която се очаква да възникне в бъдеще заради печатането на огромни количества валута от някои водещи държави в борбата им с икономическата криза.

По отношение на появилите се слухове, че лихвените проценти по ипотечните кредити са започнали да се понижават, Хампарцумян посочи, че това е технически въпрос, свързан с определяне на лихвения процент на база EURIBOR, който към момента се понижава.

„Не е естествено върху един кредит да се плащат 3-4 процента при настоящите нива на депозитните лихви“, каза банкерът и уточни, че понижените лихви по ипотеките не бива да се смята за тенденция, която ще оживи пазара. „Ако някой трябва нещо да сваля, то банките трябва да са последните с оглед маржовете в строителния сектор“, завърши Хампарцумян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 11.09.22 г.
fallback