fallback

Надежда за британския жилищен пазар след 40% ръст в продажбите през март

През март на Острова са били продадени 60 хил. жилища в сравнение с 43 хил. през февруари

10:06 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британците бяха озарени от нов лъч надежда за възстановяването на жилищния пазар, на който продажбите отчетоха ръст от 40% през март, пише в. Таймс.

Според статистика на британската Агенция за митниците и приходите миналия месец собственика си са сменили 60 хил. жилища, всяко на стойност най-малко 40 хил. паунда. За сравнение, продадените през февруари имоти са били 43 хил.

Тези данни ще подхранят надеждата, че продължителният спад на пазара на имоти накрая може да е към своя край, пише изданието.

Статистиката не взима предвид сезонните фактори, но дори с тях те все пак показват възстановяване в продажбите с ръст от 13% - от 54 хил. до 61 хил. апартаменти и къщи.

Цените на жилищата на Острова се понижиха вече с над една пета от своя връх преди две години. По данни на компании от сектора като Halifax и Nationwide цените продължават да спадат.

Някои експерти казват, че цените ще се понижат с още 20%, преди да достигнат дъното по-късно тази година.

От Съвета на ипотечните кредитори (CML) във Великобритания, който включва всички по-големи кредитори, включително банки и строители, казват, че през последните месеци жилищният пазар отбелязва лек ръст в активността си. От CML обаче подчертават, че все още е прекалено рано да се говори за възстановяване.

Според генералния директор на CML Майкъл Куган тази година 75 хил. собственици ще загубят жилищата си поради необслужвани кредити, като до края на 2009 г. ще има 500 хил. просрочени ипотечни заеми.

Според доклад на Банката на Англия кредиторите в страната очакват да увеличат кредитирането си за домакинствата и малките и средни предприятия през следващите месеци, въпреки че все още има малко данни за ръст на практика.

„Според доклада се очаква известно покачване в наличността на ипотеките, но обемът на кредитирането и търсенето от страна на потребителите ще останат слаби през следващите месеци”, казва Куган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 23.08.22 г.
fallback