fallback

Цените на жилищата в Дубай може да се понижат с до 70% спрямо върха си

Заради спада на цените на жилища се очаква и нарастване на неизпълнението по кредитите

11:56 | 22.04.09 г.

Цените на жилищата в Дубай може да се понижат с до 70% спрямо своя връх от миналата година, което ще провокира засилени сливания между компании от сектора, прогнозират от UBS AG.

„Ние сме в относително ранен етап от спада на пазара на имоти в Обединените арабски емирства (ОАЕ)“, казва анализатор от швейцарската банка, цитиран от Bloomberg. „Смятаме, че възвръщаемостта от поетия риск все още не е толкова привлекателна за инвеститорите, за да обмислят завръщане на пазара, от което може да се очаква, че цените ще продължат да се понижават“.

От UBS понижиха рейтинга на най-големия строителен предприемач в ОАЕ Emaar Properties PJSC и на Union Properties PJSC от „продавай“ на „неутрален“, заради очакваните разочароващи резултати за тримесечието.

Цените на къщите в Дубай отчетоха спад от 25% от своя връх, а апартаментите поевтиниха с 39 на сто, казват от UBS. Населението на Дубай, по-голямата част от което са чужденци, може да намалее с 8% тази година и още 2% през 2010 г., тъй като много от тях ще останат без работа и съгласно законите на емирството ще трябва да го напуснат в рамките на 30 дни.

Заради спада на цените на жилища се очаква и нарастване на неизпълнението по кредитите. Заемите за недвижими имоти в банките в страната възлизат на 172,74 млрд. дирхама (47 млрд. долара) към края на 2008 г., или 17,8 на сто от брутния вътрешен продукт на ОАЕ, казват от централната банка.

В Дубай се очаква значителна консолидация между ключовите строителни предприемачи и по-малките и нетолкова видими играчи, смятат от UBS.

Заради кризата икономиката на Дубай може да се свие с 2-4% тази година, прогнозираха по-рано от Standard & Poor’s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 05.09.22 г.
fallback