fallback

Caterpillar с първа тримесечна загуба от 17 години

Компанията отчете загуба за първото тримесечие в размер на 112 млн. спрямо печалба от 922 млн. долара година по-рано

16:37 | 21.04.09 г.

Най-големият производител на строителна и минна техника в света - Caterpillar Inc, отчете първата си тримесечна загуба от 17 години, причинена от разходи в размер на над половин милиард долара заради вълната от съкращения в резултат на рецесията.

Компанията намали също прогнозата си за приходите и печалбата за цялата година.

Caterpillar, която за последните няколко месеца съкрати около 25 хил. работни места, отчете загуба за първото тримесечие в размер на 112 млн. долара, или 19 цента на акция, спрямо печалба от 922 млн. долара, или 1,45 долара на акция, година по-рано, съобщи Ройтерс.

Продажбите са намалели с 22% до 9,2 млрд. долара.

От компанията сега очакват печалбата за цялата година да възлезе на 1,25 долара на акция, преди преструктуриране на разходите, при продажби между 31,5 млрд. и 38,5 млрд. долара. Преди три месеца компанията прогнозира печалба от 2,5 долара на акция преди преструктуриране и продажби между 36 млрд. и 44 млрд. долара.

Резултатите отразяват разходи в размер на 558 млн. долара, които Caterpillar направи през тримесечието в резултат на съкращенията. Ако се извадят тези разходи, Caterpillar отчита печалба от 39 цента на акция. На тази основа резултатите са по-добри от очакванията. В анкета на Ройтерс анализатори очакваха средно компанията да отчете печалба от 2 цента на акция.

От Caterpillar казват, че икономическата активност е паднала през последните шест месеца, но че темпът на понижение изглежда се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 08.09.22 г.
fallback