fallback

Великобритания ще подпомогне жилищния пазар с 1 млрд. паунда

Средствата ще включват фонд за възобновяване на строителството по някои замразени или изоставени строителни обекти

15:36 | 21.04.09 г.

Британският финансов министър Алистър Дарлинг се очаква да обяви план за подпомагане на строителната индустрия с още 1 млрд. паунда при представянето на държавния бюджет в сряда, съобщава източник, запознат със ситуацията, цитиран от Ройтерс. 

Средствата ще включват фонд за възобновяване на строителството по някои замразени или изоставени строителни обекти. Освен това правителството ще създаде друг фонд за местните власти с цел осигуряване на социални жилища.

Част от средствата ще бъдат заделени за подпомагане на хората, изпитващи трудности при погасяване на ипотеката си.

Според източника пакетът ще помогне за размразяване на жилищни проекти за милиони лири, които са били спрени заради глобалната кредитна криза и спада в цените на имотите миналата година.

Очаква се Дарлинг да похарчи още 2 млрд. паунда за насърчаване на заетостта и още 500 млн. паунда за проекти за околната среда.

Това означава, че допълнителните разходи ще възлязат на поне 3,5 млрд. паунда допълнително към каквито и да е други мерки, които може да бъдат включени в бюджета.

По-рано от британския Национален институт за икономически и социални изследвания заявиха, че анализаторите, които смятат, че фискалната политика не може да бъда либерализирана значително, грешат. От организацията призовават за временни фискални мерки на стойност 30 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 26.08.22 г.
fallback