fallback

Вещаят още ценово преобразуване на пазара на имоти в Европа

Инвестициите няма да бъдат движени единствено от финансови фактори, а ще разчитат на внимателна селекция

12:30 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Процесът на ценово преобразуване на пазара на недвижими имоти в Европа все още не е приключил и ще продължи и през 2009 г., сочи доклад на консултантската компания Knight Frank, предоставен на Investor.bg.

Докато през 2008 г. движенията на цените и доходността бяха до голяма степен предизвикани от развитията на капиталовите пазари, през 2009 г. слабият наемен пазар и понижаващите се наеми ще имат по-голяма роля. Решаващи за пазара ще бъдат фундаменталните фактори при недвижимите имоти. Инвестициите няма да бъдат движени единствено от финансови фактори, а ще разчитат на внимателна селекция и управление на качествени имоти с перфектна локация, пише в доклада.

В тези условия второстепенните активи ще изглеждат с още по-занижена стойност и разликата в доходността между първокласни и второстепенни имоти ще се увеличи.

Вероятно ще има вълна от активи в затруднено положение, които ще излязат на пазара, особено през втората половина на годината, и ще привличат вниманието на все повече опортюнистични инвеститори.

Също така повишаващата се доходност може да спомогне за привличането на инвеститори, разполагащи с капитали, като най-печеливши от евентуално подобрение в активността ще бъдат онези пазари, които са в най-напреднала фаза от своята ценова корекция.

От Knight Frank потвърждават информацията на изследвания на други консултантски компании, че инвестиционната активност в ЦИЕ и Русия се е понижавала през цялата 2008 г., като почти е замряла през последното тримесечие, тъй като чуждестранните инвеститори са станали изключително предпазливи към региона.

Въпреки че доходността от първокласните имоти в повечето пазари в региона е била относително стабилна през първата половина на годината, след това тя е отчела рязко повишение. Докато на никой от по-големите пазари няма данни от сключени сделки, доходността във Варшава и Прага се предполага, че към края на годината е била със 125 базисни пункта по-висока от тази в началото на 2008 г. Доходността в Москва и Киев е минала отново на двуцифрена територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 08.09.22 г.
fallback