fallback

900 хил. британци дължат повече по ипотеката си, отколкото струва имота им

Тази стойност се равнява на 13 на сто от хората, изтеглили ипотечен кредит между април 2005 г. и края на миналата година

10:10 | 17.04.09 г.

Спадът в цените на британските жилища доведе до ситуация, в която 900 хил. собственици дължат повече по ипотеката си, отколкото е стойността на имота им, показват данни на британския Съвет на ипотечните кредитори, цитирани от Times. 

Тази стойност се равнява на 13 на сто от хората, изтеглили ипотечен кредит между април 2005 г. и края на миналата година.

На трима на всеки четирима не им достигат средно между 6 хил. паунда и 8 хил. паунда, но при близо една четвърт от жилищата на кредитополучателите разликата между стойността им и дължимото по ипотеката е близо 20 хил. паунда. При около 13 хил. от собственици това разминаване е 37 хил. паунда.

Собствениците на жилища в северната част на страната са най-сериозно засегнати, като 70 хил., или 9,2 на сто от жилищата, обитавани от собствениците си в региона, са станали по-евтини от цената, която трябва да се изплати за тях съгласно ипотечните договори.

Около 150 хил. души в югоизточната част на Острова дължат повече за придобиването на имота, отколкото е цената му, но това съответства само на 5,7% от всички домакинства в региона.

Собствениците в Шотландия са сред най-леко засегнатите, където само 1% от заемателите са изпаднали в това състояние.

Цените на жилищата са се понижили с близо 20 на сто спрямо върха си през 2007 г., казват от CML.

Съветът не е представил прогноза за броя на хората, които може да дължат повече по ипотеката си, отколкото е стойността на имота им, но оттам смятат, че оценката на изследователската група Gfk NOP, че този брой ще достигне 5 млн. души до края на годината, изглежда неправдоподобна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
fallback