fallback

Отпускат над 3 млн. лв. за конкурса за правителствения комплекс в столицата

Средствата са основно за заплащане на проектите на допуснатите участници и за изработването на подробен устройствен план

16:32 | 16.04.09 г.

За цялостното организиране и провеждане на международния конкурс за изработване на устройствена концепция и подробен устройствен план за изграждане на многофункционалния комплекс на бул. „Цариградско шосе“ - „6-ти километър“ в София се осигуряват 3 149 500 лв., съобщи правителствената информационна служба.

Средствата са основно за заплащане на проектите на допуснатите участници и за изработването на подробен устройствен план.

През юли миналата година правителството реши министърът на регионалното развитие и благоустройството да проведе ограничен конкурс съгласно Закона за обществените поръчки, който да е за изработване на устройствена концепция и подробен устройствен план за изграждане на многофункционалния комплекс. Предвидено е всички конкурсни проекти - макети и проектни материали, да бъдат предадени на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Класираните шестима участници в конкурса „Проект за придобиване на концепция за изграждане на многофункционален комплекс – вторичен столичен център” са „Фостър & Партньори” ООД, „Заха Хадид Лимитед”, „Доминик Перо архитект”, Обединение „Г-3”, „Фуксас Асочати С.Р.Л.” ООД и Консорциум „Адаис проект”, стана ясно в края на миналата година. Първоначално оферти за участие в конкурса бяха представили 19 кандидати.

Оценяването на конкурсните проекти ще бъде направено на 25-26 април от жури, в което участват чуждестранни и български архитекти.

На авторите на проекта, класиран на първо място, ще бъде възложено изработването на следващата фаза на проектиране - „Проект за подробен устройствен план за изграждане на многофункционален комплекс - вторичен столичен център“.

Предвижда се след обявяване решението на журито да бъде организирана изложба, на която ще се представят всички проекти. Те ще бъдат изложени до 6 юни в Националната галерия за чуждестранно изкуство в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 07.09.22 г.
fallback