fallback

Икономист предвижда възраждане на пазара на имоти в Испания тази година

Гонсало Бернардос предупреждава обаче, че рязък ръст в цените на имотите не може да се очаква

12:12 | 16.04.09 г.

Пазарът на имоти в Испания ще се възроди тази година, смята преподавателят по икономика в Universitat de Barcelona Гонсало Бернардос, който изрази скептицизъм относно официалните данни за пазара. 

Бернардос вярва, че тази година ще има повече сделки с имоти в сравнение с 2008 г.

Той изброява пет причини защо това ще е възможно: по-ниски лихвени проценти, цени на имотите на нива от 2003 г., повече банкови кредити, завръщането на инвеститори в имоти и много хора, които вместо да ползват имот под наем, ще предпочетат да купят. 

Според него търсенето на имоти се регулира от разходите за ипотечен заем. Със спад в лихвените проценти Бернардос очаква продажбите да се възобновят.

„Има фундаментална променлива величина. Хората купуват жилища на база разходите за ипотеки, лихвеният процент по които се понижи до 3,25 на сто от 6,25% през септември. В общия случай говорим за спад от 40% в стойността на задълженията по ипотеките“, обяснява той, цитиран от PropertyWire.

По думите му възстановяването вече е започнало и друг положителен признак за това е ръстът в броя на стартираните строежи на имоти, който се повиши през последното тримесечие на 2008 г. и беше със 7% по-висок от предходното тримесечие.

Бернардос смята, че продажбите сега са с 25-40% повече в сравнение със същия период на миналата година. Според официалните данни ценните на имотите са се понижили с 28,8% през 2008 г., но според Бернардос реалният спад е 20%.

Икономистът предупреждава обаче, че рязък ръст в цените на имотите не може да се очаква. „Продажбите ще започнат да растат през 2009 г., докато цените ще спрат да се понижават в повечето региони до края на 2010 г.“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
fallback