fallback

Адванс терафонд АДСИЦ възобнови покупките на земеделска земя

Приходите от аренда са изпъленени на 89% от заложеното, като процесът продължава

13:06 | 16.04.09 г.

След като през януари и февруари Адванс Терафонд АДСИЦ не купуваше земеделска земя, през март са закупени 1 200 дка и са продадени 790 дка, с което портфейлът от земеделска земя се е увеличил с 410 дка до 264 275 дка, показва месечният бюлетин на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg. Фондът притежава и 138 дка „градска земя“.

Целта на фонда е да се продават концентрирани земи в отделни землища и паралелно с това да се продължи с покупката на единични имоти в други землища. Арендаторите и инвеститорите в соларни и вятърни паркове търсят имоти с по-голяма концентрация в едно землище и те са естествените партньори, които искат да се възползват от концентрираната поземлена собственост, която Адванс Терафонд предлага за продажба, което от АДСИЦ-а наричат „поземлено банкиране“. При продажбата на концентрирани земи се постига по-висока цена от покупната и се реализира чиста печалба, която ще се разпределя като дивидент за акционерите, уточняват от дружеството.

Средномесечната цена за новите 790 дка е 271 лв./дка, като не е уточнено каква е цената на продадените и каква цената на закупените имоти. Средната цена от стартирането на покупките е 238 лв./дка.

Към края на март 2009 г. Адванс Терафонд АДСИЦ има сключени договори за наем и аренда за 180 086 дка, или 68% от всички земи. От тях новите договори през 2008 г. са при средно арендно плащане около 20 лв./дка, а всички договори, заедно с тези сключени през предходни години, са при средно арендно плащане 17,19 лв./дка. Кампанията по отдаване на земята под наем и аренда продължава.

За 2007-2008 г. има събрани приходи от наем и аренда в размер на 1,86 млн. лв., което представлява 89% от очакваните арендни приходи. Кампанията по събиране на вземанията по арендните договори приключи и за просрочените плащания са предявени претенции за застрахователно обезщетение според застрахователната полица с Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

На 21 март 2009 г. се е провело събрание в кметството на с. Катунец, на което са били поканени всички собственици на земеделски земи в землището да вземат доброволно участие в реализирането на проекта, като са присъствали над 70 собственици на земи. Всеки собственик ще има възможност да окрупни имотите си.

За последните 12 месеца акциите на дружеството са поевтинели с 48,68% до 0,975 лв. за акция във вчерашната търговия.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 07.09.22 г.
fallback