fallback

Милиардерът Сам Зел вижда дъното на жилищния пазар в САЩ

Според него обаче сегментът на бизнес площите все още не е близо до дъното

10:12 | 16.04.09 г.

Пазарът на жилищни имоти в САЩ скоро ще достигне дъното си, като до лятото изгодността на сделките ще направи жилищните имоти много атрактивни, заяви пред телевизия Bloomberg милиардерът инвеститор в имоти Сам Зел. Според него обаче сегментът на бизнес площите все още не е близо до дъното.

Зел очаква значителният брой отнети жилища да бъде усвоен. По думите му пазарът започва да се успокоява след изключителните спадове от ноември до януари.

Не толкова оптимистично е настроен милиардерът обаче по отношение на бизнес имотите. Големият проблем с този тип имоти е, че просто няма никакви сделки, казва той. При условие че секторът има да изплаща дълг за 2,6 трлн. долара, това означава, че по-голямата част от тези задължения просто ще бъдат предоговорени за погасяване на по-късна дата. Зел очаква да види отнемания или преструктуриране на дълга, които ще позволят реализиране на някои сделки. Предположението му е, че стойността на бизнес имотите се е понижила с 30 на сто, но „няма да знаем реалната стойност, докато не бъде продаден някой имот“, казва Зел.

На въпрос относно действията на Обама и мерките за стимулиране на икономиката, Зел заявява, че е твърде рано да се каже, но смята, че стимулите за 12,8 трлн. долара ще имат положително влияние върху икономиката и още по-важно – ще имат положително влияние върху нивото на доверие. Първоначалното му възражение срещу мерките е било насочено срещу множеството дребни проекти, които не са реален стимул за икономиката, обяснява той.

Въпреки вярата, че правителството засега действа адекватно, и принципното одобрение на агресивните ходове в отговор на финансовата криза, Зел е на мнение, че Обама се опитва да направи твърде много. Според него президентът трябва да се фокусира върху икономиката и да остави останалите приоритети на заден план, докато страната влезе в режим на възстановяване.

Що се отнася до изкупуването на „токсичните дългове“ Зел смята, че това изглежда примамливо сега и подчерта, че той ще бъде купувач, но не дава подробности относно това как точно ще осъществи това и за каква сума става въпрос.

На въпрос за спасяването на Citigroup и GM Зел е отговорил, че Citigroup се нуждае от подкрепа, докато GM трябва да фалира. „Citigroup е съществена част от световната финансова система“, казва Зел. Според него обаче GM е подминала момента, в който е можело да бъде спасена, без да фалира. Той смята, че автомобилната индустрия е „неуспешна индустрия“ и компаниите се нуждаят от фалит, за да изчистят проблемите и да излязат с нов план.

Запитан за Chicago Tribune, вестникът, потърсил защита от фалит, Зел признава, че закупуването на компанията майка на вестника Tribune е било грешка. Той обаче не се обвързва с коментар относно това как би изглеждала компанията след реорганизацията, като споменава единствено, че се разглеждат всички възможности, включително продажба на някои имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 22.08.22 г.
fallback