fallback

Близо 50% спад в инвестициите в европейски бизнес имоти

Инвестиционните сделки през първото тримесечие възлизат на 11,5 млрд. евро

15:29 | 15.04.09 г.

Инвестициите в бизнес имоти в Европа продължават да регистрират рязък спад, показва доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитиран от PropertyEu. 

Обемът на инвестиционните сделки с бизнес имоти през първите три месеца на 2009 г. възлиза на 11,5 млрд. евро в сравнение с 20,6 млрд. евро за последното тримесечие на 2008 г., или понижение от близо 50 на сто.

Според компанията свиването на инвестициите отразява, освен всичко друго, и продължаващото влияние на колапса на Lehman Brothers през септември върху инвеститорския сентимент.

Докладът обаче подчертава и забавянето на понижението в сектора на бизнес имотите във Великобритания и засилването на активността в сектора на няколко други европейски пазара, което подсказва, че инвеститорското доверие може да е започнало да се подобрява.

Делът на британските инвестиции в целия европейски пазар се е увеличил до 37 на сто през първото тримесечие на 2009 г. от 26% за последното тримесечие на миналата година.

„Спадът в броя на осъществените сделки през първото тримесечие на 2009 г. отразява липсата на доверие сред инвеститорите в края на миналата година и по-продължителното технологично време, необходимо за завършване на сделките с недвижими имоти“, казва Майкъл Хедок от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 09.09.22 г.
fallback