fallback

Запитванията за покупка на жилище във Великобритания се покачват

Ситуацията обаче остава трудна за хората, които за първи път купуват жилище

13:30 | 15.04.09 г.

Интересът към покупка на жилище във Великобритания отчита засилен ръст, въпреки че продажбите остават слаби, казват от Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS). 

По данни на RICS запитванията за покупка на жилище са се увеличили за пети пореден месец.

Въпреки това всеки от оценителите е продал средно по-малко от десет жилища през миналите три месеца, пише BBC.

Оптимистични са били настроенията, че продажбите ще започнат да се увеличават тази година, но ситуацията е все още много трудна за хората, които купуват жилище за първи път.

„Интересът от страна на купувачите започва да се засилва, но хората все още са възпрепятствани от оскъдното ипотечно кредитиране“, казва говорителят на RICS Иан Пери.

„Пазарът все още е в крехко състояние, но с повишаване на търсенето може да има повече сигнали за стабилизиране в идните месеци“.

Повечето от оценителите съобщават, че цените на жилищата са се понижили през март, макар и спадът да е по-лек в сравнение с предходните месеци. Осъществените продажби през март са били с 53 на сто по-малко в сравнение с година по-рано, а средният инвентар от непродадени жилища е намалял през март спрямо февруари, показва проучването на института.

От оценителите 31% говорят за покачване в запитванията от купувачи, като най-силно е повишението в Лондон.

Проучването подкрепя данните на британския Съюз на ипотечните кредитори (CML), които показаха ръст в новоотпуснатите ипотечни кредити през февруари.

И от двете организации твърдят, че ситуацията остава трудна за хората, които за първи път купуват жилище, като от CML казват, че тези купувачи е трябвало да осигурят 25% от стойността на имота през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
fallback