fallback

Пазарът на складови площи в Москва може да се раздвижи късно през 2009

Предвид настоящите несигурни условия на пазара е малко вероятно в Москва да се появяват значими нови проекти през първата половина на годината

11:25 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Последните години на мащабни спекулативни проекти на пазара на складови площи в Москва, през които на пазара се появиха над 2 млн. кв. м нови площи, са вече част от миналото.

Сега успешните стратегии ще бъдат базирани на реалните нива на търсене и потенциалния дял на неизползвани площи, се казва в доклад на консултантската компания CBRE. Тези фактори ще обуславят наемните нива и ще позволят на предприемачите да оценят своите финансови нужди.

Предвид настоящите несигурни условия на пазара е малко вероятно в Москва да се появяват значими нови проекти през първата половина на годината.

Въпреки това с първите признаци на икономическо възстановяване замразените проекти ще бъдат подновени отново и „дори могат да бъдат обявени нови проекти”, пише в доклада. Това може да стане най-рано през втората половина на годината.

За по-голямата част от проектите обаче ще се изисква значително самоучастие от страна на инвеститорите, за да могат да получат финансиране, тъй като кредиторите са много по-предпазливи, а наличният кредитен ресурс е ограничен.

Дори предвид затруднените условия обаче пазарът на складови площи в Москва е все още атрактивен, тъй като предлагането е много по-ниско от търсенето и все още има значителен потенциал за развитие.

Главните играчи на пазара ща продължават да бъдат смесени дружества между чуждестранни и руски предприемачи и инвеститори. В средносрочен план на пазара се очаква активна релокационна дейност, тъй като наемателите ще търсят варианти да се преместят в по-добри сгради, а новото предлагане им дава възможност за по-богат избор.

Наред с това наемните нива за съществуващите площи ще продължат да се намират под натиск в посока надолу в средносрочен план поради предпазливостта на наемателите.

Въпреки това в момента, в който сигурността се завърне на пазара и ситуацията около нивата на търсене се изясни, наемните нива се очаква да се повишат поради намалялото предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
fallback