fallback

Крушкова и хотелиери с различни усещания за зимния сезон

Председателят на ДАТ очаква труден летен сезон заради прекомерното застрояване

10:52 | 15.04.09 г.

Зимният туристически сезон не бе никак лош, смята председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова.

„Разбира се, за първите два месеца на годината имаме намаление от 6,5% на броя на чуждестранните граждани, които са дошли в нашата страна, но в крайна сметка зимният туристически сезон спасихме ние, българите, и това е абсолютната истина“, заяви в Благоевград Крушкова, цитирана от БТА.

Според нея резултатите биха били много по-различни, ако българите не се бяха ориентирали към зимните курорти в страната. Всъщност сезонът е абсолютно успешен от гледна точка на туризма като цяло, смята Крушкова.

Друга тема според нея е, че някои от представителите на частния бизнес имат съвсем друго усещане. Това според думите й до голяма степен е продиктувано от големия брой хотелски легла, които бяха построени през последните години и влязоха в експлоатация.

„Те продължават да бъдат категоризирани и продължава да се повишава степента на конкуренция, но след един определен момент конкуренцията между хотелите става нездрава“, коментира Крушкова. „По принцип общото усещане е, че конкуренцията е здравословна и би изчистила тези, които не са способни да предлагат качествена услуга, но специално в туризма трябва да минат десетилетия, за да може това наистина да се случи“.

В отговор за очакванията за летния сезон тя посочва, че той със сигурност ще бъде изключително труден поради същата причина - прекомерно голямото застрояване, което се допусна през последните години.

„Все пак трябва да знаем, че в България имаме над един милион хотелски легла“, отбеляза Крушкова. „Колко милиона туристи трябва да доведем, за да може всеки един от участниците в туристическата индустрия да каже: Да, аз съм доволен от този туристически сезон!? Последните борси показаха всъщност, че който може да продава - продава, който не може - просто търси всякакви форми на извинения“.

Според нея това се потвърждава от постигнатото от хотелиерите и представителите на туристическата индустрия. „Едни декларираха ръст от 40% спрямо миналата година, други - спад от 10%“, отбелязва тя.

„Това означава наистина, че този, който е намерил точния баланс между качество на услуга и на цена, е успял да си продаде своята стока и това всъщност не е нищо ново под слънцето".

„Аз ще продължа да твърдя, че огромният потенциал на страната се корени в нас самите, в българите“, заяви Крушкова. Статистиката показва, че през миналата година у нас са влезли 5,72 млн. чуждестранни туристи, а са излезли 5,74 българи. Голям процент от тези хора, които са излезли от България в чужбина, са били в командировка – 29%. Всичко това означава, че ние сме достатъчно платежоспособни. Ако самите хотелиери и всички останали участници в туристическата индустрия постигнат относително атрактивни цени, те биха могли да спасят и този летен туристически сезон“, заключава председателят на ДАТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 10.09.22 г.
fallback