fallback

Очакват понижение на разходите за наем на 80% от офис пазарите по света

За едва 3% от бизнес регионите се очаква „леко покачване“ на разходите за наем и други такси

15:56 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 78% от 114 ключови пазара на офис площи в света, включени в проучване на консултантската компания DTZ, може да отчетат спад в разходите за наем и други такси за наемателите през 2009 г., казват от компанията.

За едва 3% от тях се очаква „леко покачване“ на разходите за наемателите, докато на останалите 19% те ще останат без промяна.

Сеизмичните смущения в глобалната финансова система през 2008 г. „изтриха“ по-голямата част от силния ръст, отчетен на повечето от офис пазарите през последните години, се казва в проучването.

Очакваният спад в разходите се дължи главно на риска от настъпваща глобална рецесия, която се очаква още да понижи търсенето на офис площи. Перспективите за пренасищане на офис пазара в някои региони и въвеждането на гъвкави практики за работа, водещи до понижено търсене на офис площи, също ще бъдат фактори за спад в разходите на наемателите на много пазари, особено в Европа и в Тихоокеанския регион.

Около 30% от бизнес регионите в Близкия изток и Африка очакват известно покачване на разходите, докато останалите очакват спад през годината. За сравнение всички бизнес пазари в Западна Европа, Централна и Източна Европа, както и Централна и Южна Америка очакват понижение на разходите през 2009 г.

В Северна Америка разходите се очаква да останат непроменени на 61% от пазарите в проучването, докато в останалите вероятно ще отчетат значителен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
fallback