fallback

Очакват 50% спад в цените на имотите в Китай

Средните цени за градско жилище ще паднат с 40 до 50% през следващите две години спрямо нивата си в края на 2008 г., прогнозира водещ правителствен анализатор

11:38 | 14.04.09 г.

Цените на имотите в Китай вероятно ще се понижат наполовина през следващите две години, прогнозира водещ правителствен анализатор, което е сериозен сигнал, че икономиката на страната се изправя още предизвикателства въпреки последните положителни данни.

Пазарът на имоти, заедно с износа, бяха основните двигатели на бурно развиващата се китайска икономика през последното десетилетие и пониженията и при двата дават сериозни отражения.

Цао Дзиенхай, професор в държавната Китайска академия за социални науки, смята, че очевидното отскачане на пазара на имоти е неустойчиво в средносрочен план, като се дължи на прилив на ликвидност и е привидно, а не е резултат от реално търсене.

Той е казал пред Financial Times, че очаква средните цени за градски жилищен имот да паднат с 40 до 50% през следващите две години спрямо нивата си в края на 2008 г.

„Цените може и да не паднат скоро, но очаквам сривът да започне следващата година, последван от много години стагнация“, казва Цао Дзиенхай, който като официален икономист има силно влияние върху пазара на имоти.

Средните цени на жилищата в 70 града в страната регистрираха понижение от 1,3% през март на годишна база, но ръст от 0,2% на месечна, стана ясно вчера от данните на националното статистическо бюро.

Това наруши серията от 7 последователни месечни понижения и беше придружено от възобновяване на активността при сделките. Продажбите на жилищни имоти се повишиха с 8,7% на годишна база през първото тримесечие по отношение на продадена площ след спад от 20,3% за цялата 2008 г.

В края на миналата година общият обем на празните апартаменти в страната достигна 91 млн. кв. м, което е с 32,3% повече спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 07.09.22 г.
fallback