fallback

Прогнозират 35% спад на цените на имотите в Индия за три години

Цените на жилищните имоти в страната вече претърпяха корекция от 25% през последните осем месеца, но това не успя да привлече купувачи на пазара

18:07 | 13.04.09 г.

Цените на жилищните имоти в Индия вече претърпяха корекция от над 25% през последните осем месеца, но това не успя да привлече купувачи на пазара и вероятно ще има допълнителен натиск върху цените, пише Indian Realty News.

Цените на имотите в ключови градове в страната ще паднат с още 35% през следващите три години, се прогнозира в доклад на агенцията за имоти Edelweiss Capital.

“Цените на имотите нараснаха рязко през последните шест до седем години, като се повишиха 2,5 пъти в реално изражение (цени на сключени сделки) спрямо нивата от 2001 г. Очакваме ценова корекция от 58% спрямо върха в реално изражение“, пише в доклада.

„Апетитът за имоти намаля значително сред чуждестранните инвеститори, строителните предприемачи са силно задлъжнели и неспособността им да обслужват старите си кредити представлява заплаха“, посочват от компанията.

“Цените вече паднаха с 25-30% и стигнаха дъното на повечето места“, смята Ануж Пури, председател на Jones Lang LaSalle Meghraj. “През следващите 12 месеца можем да очакваме още 10-15% понижение на пазарите, където има излишно предлагане и където цените са твърде високи“.

„Вече имаше корекция на цените от 10-25%“, коментира друг представител на сектора, Адити Вижаякар, изпълнителен директор на жилищното подразделение на Cushman & Wakefield India. “Във високия сегмент ще има корекция с още 5% и с 5-10% в предградията през следващите 12 месеца”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 08.09.22 г.
fallback