fallback

Инвестициите в недвижими имоти в Китай с ръст от 4% през тримесечието

По-голяма част от ръста за тримесечието се реализира през март

15:23 | 13.04.09 г.

Инвестициите в недвижими имоти в Китай са се увеличи с 4,1 на сто през първото тримесечие на 2009 г. спрямо година по-рано, показват данни на националната статистическа служба в страната.

Инвестициите в имоти в градските райони са се увеличи едва с 1% през януари и февруари спрямо година по-рано, което означава, че по-голямата част от ръста за тримесечието е осъществена през март, пише Financial Times.

Този тип инвестиции са отчели най-слаба активност от всички дългосрочни инвестиции в градските части на страната през първите два месеца на годината, подкрепени от правителствените разходи за инфраструктура.

Докато инвестициите в имоти изглежда се засилват през март, други индикатори продължават да показват слабостта на сектора.

Индексът за перспективите пред пазара на недвижими имоти, съставян от статистическата агенция, се е понижил до 94,74 пункта през март.

Показателят, който включва тенденциите при инвестициите, цените и връзката между търсене и предлагане, представяйки цялостното състояние на сектора, се понижава от края на 2007 г. насам и пада под границата от 100 пункта, което показва, че условията са се влошили значително след октомври.

Цените на градските имоти са отчели спад от 1,3 на сто през март спрямо година по-рано, което е най-рязкото понижение, откакто започват официални измервания през 2005 г., казват от агенцията. Данните показват задълбочаване на спада в сравнение с годишното понижение от 1,2% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 08.09.22 г.
fallback