fallback

Очакват „леко“ поевтиняване на ипотечното кредитиране в Румъния

Въпреки това цената се очаква да остане сравнително висока

12:44 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на ипотечното кредитиране в Румъния може да отчете лек спад през идните месеци, главно поради подобреното възприятие на чуждестранните инвеститори към страната, казва Золтан Мейджър, директор Банкиране на дребно в UniCredit Tiriac Bank.

Тази промяна намира отражение и в кредитния суап (CDS), но въпреки това цената на ипотечното кредитиране се очаква да остане сравнително висока, пише ZF.

„За ипотечното кредитиране, финансирано главно в чуждестранна валута, цените може да станат малко по-умерени в резултат на спада на CDS, но въпреки това цената на риска ще продължи да оказва натиск върху финансирането за пазара на недвижими имоти“, казва той.

Цената на риска е свързана главно с риска от типа клиенти, които кандидатстват за кредитиране, пише изданието. Проучване на UniCredit сочи, че общо 25% от румънските граждани биха искали да закупят жилище през следващите 10 години, но едва 7,5% могат да си позволят такава инвестиция. От желаещите да закупят жилище едва 30% имат доходи от над 500 евро на месец.

Редица от най-големите банки в Румъния като Raiffeisen и ING са започнали да понижават лихвите по новите заеми, но въпреки това са останали консервативни в своята кредитна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 12.09.22 г.
fallback