fallback

Очакват около 8% спад в цените на имотите в Италия през 2009

Прогнозата е пазарът да се стабилизира през 2010 г.

11:06 | 13.04.09 г.

Цените на имотите в Италия се очаква да паднат с още 7-8% през 2009 г. и пазарът да се стабилизира през 2010 г. Продажбите тази година ще се свият с още 8 до 10%, прогнозират от анализаторската компания Nomisma.

В условията на глобална икономическа криза търсенето на жилища в страната е значително намаляло, но италианците продължават да възприемат имотите като сравнително безопасна инвестиция, сочи доклад на компанията.

Според него сделките с продажби на жилищни имоти са се понижили с 15,1% през 2008 г., като спадът е особено изразен в последното тримесечие на годината. В офис сегмента продажбите са се свили с 11,7%.

Трудно се осигурява финансиране и сделките, които се реализират, са с участието на купувачи без ипотеки. Броят на продажбите с ипотеки е намалял с 26,8%.

Анализаторите изтъкват, че е необходимо да се облекчат условията за отпускане на кредити, за да се стимулира пазарът на имоти в страната. „Облекчаването на условията на банките може да осигури допълнителна ликвидност, за да се рестартира интереса към имоти от страна на домакинства и инвеститори“, пише в доклада, цитиран от PropertyWire.

Продажбите на имоти отнемат по-дълго време, като срокът се е удължил значително до между шест и седем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 23.08.22 г.
fallback