fallback

HSBC отново вади централата си в Лондон на пазара

През 2007 г. офис сградата постигна най-високата цена на продажба за един имот в Лондон - 1,1 млрд. паунда

10:38 | 13.04.09 г.

Британската банка HSBC отново планира продажбата на централата си в лондонския бизнес район Канари Уорф само месеци, след като купи имота обратно със значителна печалба, съобщи Telegraph.

През декември HSBC купи обратно сградата от изпадналата в затруднение испанска компания за имоти Metrovacesa за 838 млн. паунда, което донесе печалба на банката от около 250-300 млн. паунда.

По-рано, в средата на 2007 г. HSBC продаде офис кулата с площ 100 кв. м по време на пика на пазара на имоти за 1,1 млрд. паунда в сделка по продажба и обратно наемане. Сделката постави рекорд като най-скъпата продажба на един имот в Лондон. Оказа се обаче твърде голям залък за амбициозната испанска фирма, която се видя принудена да продаде сградата обратно на HSBC, след като затъна в задължения.

Според източници на вестника сега HSBC планира да продаде сградата като част от серия разпродажби на имоти. Банката иска също да продаде френската си база на Шанз-Елизе и офисите си на Пето Авеню в Ню Йорк. Смята се, че групата се надява да привлече около 2,5 млрд. паунда от продажби на активи, пише изданието.

Ходът идва само дни, след като HSBC осъществи най-голямото увеличение на капитал в корпоративната история на Острова.

Не става ясно защо банката е решила да продаде някои от най-ценните си активи във време, в което британският пазар на бизнес имоти отчита значителен спад на капиталовите стойности.

Въпреки относително силната финансова позиция на HSBC някои анализатори все още имат опасения за капиталовата сила на банката. Тя има големи експозиции към щатския пазар на високорискови ипотеки чрез подразделението си Household, чието портфолио от кредити в размер на 100 млрд. долара продължава да бъде предизвикателство.

Според източници, близки до компанията, каквито и сделки да бъдат реализирани, те ще станат под формата на продажба и обратно наемане, тъй като няма планове за местене от сградите.

CB Richard Ellis е определена да управлява процеса по продажба с подкрепата на Jones Lang LaSalle.

Според източници от самата банка в момента тя просто „тества“ пазара и ако няма достатъчен интерес, продажбите ще бъдат замразени.

От HSBC са потвърдили пред Ройтерс днес, че обмислят продажбата на офис сгради в Лондон, Париж и Ню Йорк. „Разглеждаме пазара, да“, е казал говорител на компанията във връзка с твърденията, но е отказал да предостави подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 09.09.22 г.
fallback