fallback

Новите проекти за жилища в Румъния с 60% по-евтини

Причината е поевтиняването на земята и спадът в разходите за строителни материали

09:42 | 13.04.09 г.

Продажната цена на жилища в проекти, чието строителство ще започне през 2009 г., може да се понижи с 60% до 1000 евро на кв. м в Румъния предвид годишния спад от 70 на сто в разходите за изграждане на тези проекти, показва анализ на CB Richard Ellis Eurisko, възложен от Business Standard. Понижението в разходите се дължи на поевтиняване на земята и спад в цените за строителни материали.

Крайната цена на една жилищна единица включва няколко вида разходи – за земя в зависимост от площта на жилището, за строителство и допълнителни разходи, свързани със заплащането на архитекти, за разрешителни, лихви, маркетинг и продажби, към които се добавя и нормата на печалба за предприемача – средно 25%.

Към момента цената на строителните терени е 100-150 евро на кв. м – със 133% по-ниска спрямо година по-рано. Обяснението е, че освен спада от 50 на сто в цената на земята, коефициентът за използване на земята, който се взема под внимание при покупка и продажба на строителни терени, се е понижил до 2,5-3 от 3,5-4.

„Хората, заинтересовани от покупка на земя, в момента търсят строителни терени с цена 120 евро на кв.м. Цената на земята отчете 50% спад в районите в близост до централните части на селищата. Проблемът е, че хората, които се интересуват от закупуване на терени, се насочват към хубави парцели, които се продаваха за 1400-1500 евро на кв. м през предишни години и които те искат да купят за по-малко пари“, казват от консултантската компания DTZ Echinox.

„Смятам, че цената на строителния парцел може да е средно 500 евро на кв. м. Цена от 600-650 евро беше възможна дори миналата година, но стойността на квадратен метър беше по-висока, тъй като нямаше строителни компании. Цената за проекти в по-отдалечените от центъра райони може да е 400-450 евро на кв. м“, според строителната фирма Erbasu group.

Мениджърът на консултанта в областта Comnord-Procema group Кристиан Тудор смята, че в момента строителните предприемачи не може да настояват за цена под 600 евро на кв. м, дори и да има определен спад в цените на строителните материали, тъй като инвеститорите трябва да понесат някои индиректни разходи. „Цената на земята е важен компонент от крайната цена, така че само хората, които ще придобиват терени в близкото бъдеще и ще финализират проектите си в следващите две-три години, ще могат да си позволят да намалят цените. За разлика от тях, хората, придобили терени през предишни години, когато цените са били двойно по-високи, ще могат да намалят цената за квадратен метър с 50-100 евро, тъй като имат заеми за погасяване“, казва Тудор.

Допълнителните разходи са се понижили наполовина до 80 евро основно заради по-ниската степен на задлъжнялост на строителните предприемачи при привличане на финансиране. Така ако инвеститорът е можел да получи финансиране за 75% от стойността на проекта през 2008 г., този дял е спаднал до около 50%. „Общите разходи за лихва са около 45 евро и са по-ниски от преди заради по-ниската задлъжнялост“, казват от CBRE-Eurisko.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
fallback