fallback

Възможно е противоречие между ипотечното регулиране в Европа и на Острова

Отделните дискусии по различно време на британския финансов регулатор FSA и на ЕК създават риск от противоречие, смятат от британския съвет на ипотечните кредитори

16:58 | 11.04.09 г.

Предложенията за бъдещето регулиране на ипотечното кредитиране в Европа може да доведат до объркване и противоречие между това какво ще се случи във Великобритания и в Европа като цяло, твърдят от британския съвет на ипотечните кредитори (CML).

От организацията предупреждават, че отделните дискусии по различно време на британския финансов регулатор Financial Services Authority (FSA) и на Европейската комисия създават риск от противоречие.

FSA трябва да представи през септември доклад с предложенията си за бъдещото регулиране на ипотечното кредитиране във Великобритания. Регулаторите в Европа се очаква да публикуват своите предложения за законодателна намеса по-късно тази година.

От ЕК ясно показаха, че вече не приемат, че пазарите ще работят в полза на потребителите без някаква форма на трансгранична регулаторна намеса.

От CML смятат, че враждебността към слабостите на пазара в САЩ е политическа реалност в Европа. „Въпреки че очевидно има разлики между Великобритания и САЩ, част от тази враждебност може да се прехвърли и към Великобритания”.

„Въпреки това Комисията и други европейски институции изглежда съзнават, че пазарите в САЩ и Европа силно се различават. Затова ключова цел би било, както за нас, така и за Европейската ипотечна федерация (EMF), да направим така, че Комисията да продължи да признава разнообразието на националните пазари”, посочват от CML, цитирани от PropertyWire.

От британската асоциация допълват обаче, че EMF вярва, че това „може да се окаже предизвикателство в текущите условия”.

„Има възможност в идните месеци да се помогне на Комисията да намери правилния баланс между мерки, които биха работили на глобално или европейско ниво и такива, които не биха, и да се опита да избегне сблъсък между регулацията на европейско и на национално ниво”, заключават от CML.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 10.09.22 г.
fallback