fallback

Олимпийското село в Лондон търси 225 млн. паунда помощ от ЕЦБ

Ако икономическите условия не се подобрят проектът може да изисква още 400 млн. паунда директна подкрепа от британското правителство

15:49 | 10.04.09 г.

Организаторите на Олимпийски игри са били принудени да потърсят помощ от публичния сектор, за да спасят проекта за Олимпийското село в Източен Лондон на стойност 1 млрд. паунда след рязък отлив на интерес от страна на частните инвеститори, предава Guardian. 

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да удовлетвори искането на 225 млн. паунда заем за проекта, който може да изисква още 400 млн. паунда директна правителствена подкрепа, в случай че няма подобрение в икономическите условия.

От правителството са се надявали, че частният сектор ще генерира по-голяма част от средствата, необходими за изграждането на Олимпийското село, включващо около 3 хил. апартамента за спортистите, които ще се състезават по време на следващите игрите през 2012 г.

Главният изпълнител на проекта - австралийската компания Lend Lease, от месеци се опитва да привлече средства, но без успех. Говорител на правителствената агенция ODA, натоварена с подготовката на игрите и изграждане на спортните съоръжения, което ще струва 9,3 млрд. паунда, заяви, че преговорите с Lend Lease продължават.

Председателят на ODA Джон Армит призна по-рано, че е възможно изобщо да не бъде намерено частно финансиране за Олимпийското село, което ще остави на данъкоплатците бремето от набавяне на средствата.

Правителството все още не е решило дали да приеме заема, който вероятно ще носи по-висока лихва в сравнение с кредитиране от финансовото министерство.

Възможно е ЕЦБ да поиска правителството да стане гарант по заема, което допълнително ще изложи на риск парите на данъкоплатците, ако наемите от жилищата не покрият разходите за построяването им. Правителството вече е създало фонд за 2 млрд. долара за подпомагане на изграждането на структурите, необходими за игрите.

Това е поредната спънка пред олимпийския проект в условията на икономическата криза. През февруари правителството съобщи, че ще изтегли общо 461 млн. паунда от фонда, за да „закърпи“ недостиг на финансиране. От тези средства 362 млн. паунда са били заложени за изграждане на 1500 апартамента за спортистите, които правителството планира да продаде на частния сектор след края на игрите. От ODA са отказали да коментират условията на заема от ЕЦБ с аргумента, че те са обект на търговска тайна.

Мащабът на Олимпийското село вече е бил намален от финансови съображения. Селото е трябвало да включва почти 4 хил. апартамента. По-малкият брой на жилищата означава, че спортистите ще трябва да са по петима вместо по четирима в един апартамент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 29.08.22 г.
fallback