fallback

Руската държава обезщетява с милиони долари собствениците на земя в Сочи

Заплащането е според пазарната цена на изземаните поземлени участъци и евентуално недвижимото имущество на тях

12:08 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руското държавно предприятие „Олимпстрой”, извършващо строителството на основните спортни обекти за олимпиадата в Сочи, досега е превело около 548 млн. рубли (16,3 млн. долара) на собствениците на поземлени участъци в Сочи, чийто земи са иззети за строителството на олимпийските обекти. Това са информирали от държавната строителна корпорация, съобщава РИА Новости.

Изплащането на компенсациите е на основата на споразумения със собствениците. За сключените досега 25 такива договора общата сума на компенсациите възлиза на 748 млн. рубли (около 22,4 млн. долара), като останалите няколко милиона долара ще бъдат изплатени до 21 април, уточняват от „Олимпстрой”. Средната сума, която държавата изплаща като обезщетение на собственик на земя в Сочи, досега се изчислява на около 890 хил. долара.

Заплащането е според оценката на независими оценители, определящи пазарната цена на изземаните участъци и евентуално недвижимото имущество на тях, вкл. и загубите, свързани с изземането му. На собствениците се предлага парична компенсация или покупка на жилища, в замяна на иззетото.

Предвижда се поетапно, в хода строителството на спортните обекти за Зимната олимпиада през 2014 г., да бъдат сключени и други договори със собственици на земи в Сочи. Между по-големите от общо 218 олимпийски обекта в Сочи, които предстои да се построят, са зимния дворец, централен стадион, голямо и малко хокейно игрище и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
fallback