fallback

Задава се нов спад в рейтингите на ценните книжа, обезпечени с ипотеки

Основна причина е несигурността за това дали въпросните кредити ще могат да бъдат рефинансирани

10:46 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенциите за кредитен рейтинг предупредиха за риск от допълнително влошаване на пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти в Европа.

От Fitch Ratings казват, че влошаването на качеството на кредитите създава негативен натиск върху рейтингите. Като основна причина от агенцията посочват несигурността относно това дали въпросните кредити ще могат да бъдат рефинансирани, когато настъпи техният матуритет. Около 41% от облигациите, обезпечени с ипотеки в Европа, които Fitch оценява, са изправени пред риска от понижен рейтинг, пише FT.

Някои от най-големите по обем заеми на пазара на ценните книжа, обезпечени с ипотеки на континента, ще трябва да се рефинансират през следващите две до четири години и все още остава под въпрос дали дотогава пазарите ще са се възстановили достатъчно, за да позволят това рефинансиране, казва Юън Гатфийлд, директор във Fitch.

Поради ограниченото финансиране в момента малък, но растящ брой кредитополучатели не могат да спазят споразуменията си с банките. От Fitch казват, че много повече кредити може да се окажат просрочени, ако се направят анализи на съотношението между стойността на заема и тази на активите на кредитополучателите.

Агенцията е предупредила инвеститорите, сред които са банки и застрахователни компании, за растящи проблеми за наемателите на бизнес имоти. И въпреки че засега приходите от наеми позволяват на собствениците да изплащат кредитите си, опасността от още повече фалити на наематели „не може да бъде пренебрегната“.

Марио Шмидт, асоцииран директор във Fitch, казва, че въпреки че досега ефектът на фалитите сред наемателите върху пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в Европа е бил ограничен „с нарастването на проблемите в корпоративния сектор балансът на силните позиции ще продължи да се накланя от наемодателите към наемателите, което е индикатор за задаващ се спад в наемите на пазара“.

От Moody’s миналата седмица казаха, че параметрите на редица сделки с ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в Европа, Близкия изток и Африка са се влошили през последното тримесечие на 2008 г. От агенцията очакват още влошаване на показателите и съответно още понижения на рейтингите. От Standard & Poor’s тази седмица казаха, че може да понижат рейтинга на над 700 сделки с ценни книжа, обезпечени с ипотеки в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 20.08.22 г.
fallback