fallback

В Ирландия негодуват срещу помощи за инвеститори в български имоти

Опозицията гледа на тези планове като „подкрепа на съмнителни сделки“ на чужди пазари на имоти с парите на данъкоплатците

13:40 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ирландското правителство бе подложено на сериозни критики заради плановете си да изкупи от банковата система в страната токсични дългове, свързани с имоти в чужбина, на обща стойност 30 млрд. евро, пише ирландският Independent.

Премиерът на страната Брайън Кауън бе принуден да се защитава, притиснат от лидерите на опозицията, които искат да знаят каква част от общите банкови дългове на стойност 90 млрд. долара са били отпуснати „за търговски центрове в Бирмингам, жилищни блокове в България, хотели в Дубай и ваканционни селища във Флорида“, пише изданието.

По различни данни близо 30 млрд. евро е сумата, която ирландските банки са отпуснали на предприемачите в страната за проекти в чужбина, включително и в България.

Лидерът на лейбъристите Иймън Гилмор е определил тези планове като „подкрепа на съмнителни сделки“ на чужди пазари на имоти с парите на данъкоплатците.

„Сега те ще използват парите на ирландските данъкоплатци и правителствени облигации, за да спасяват проекти и лоши кредити, натрупани за проекти в България, Дубай, Флорида, Латвия и т.н., нито един от които нямаше да допринесе с нищо за ирландската икономика“, казва той.

Кауън обаче е отхвърлил тези обвинения с думите: „Няма да приема от никой... никакви намеци, че правим нещо друго освен да търсим начини да защитим обществения интерес на тази страна и да гарантираме, че възстановяваме икономиката и защитаваме заетостта“.

Общественият дебат в Ирландия относно инвестициите на чуждите пазари на имоти, както от страна на институционални, така и на индивидуални инвеститори, набира все по-голяма сила в последно време.

Преди време същото издание писа, че всеки, който е купил имот в България и все още не го е продал, е „абсолютен глупак“. Като реакция на тази публикация редица индивидуални собственици от Ирландия и Великобритания споделиха, че са доволни от направената инвестиция у нас.

Въпреки това има и много примери за инвеститори, които не постигнаха желаната доходност или не успяха да продадат имота си и останаха разочаровани, след като кризата сви кредитните пазари и интересът към покупки на имоти у нас значително се понижи. Това се потвърждава и от спада в цените на ваканционните имоти в българските курорти, значителното понижение на покупките и намалялата строителна дейност на места като Банско и Слънчев бряг, които преди две години представляваха притегателни центрове за многобройните чуждестранни инвеститори.

В края на февруари бе съобщено, че базиран в Дъблин инвестиционен фонд смята да изкупува имоти по българското Черноморие, главно такива на британци и ирландци, които са купили по време на бума и сега искат да продадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
fallback