fallback

90 сгради в Стария Пловдив се нуждаят от спешен ремонт

Oбщината има правото да извършва реконструкции за своя сметка и после да събира парите за тях с частен съдебен изпълнител, предупреди кметът

12:39 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

От незабавен ремонт се нуждаят 90 сгради в резервата "Старинен Пловдив", съобщи пред журналисти кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Той поясни, че информацията му е предоставена от сформираната от него специална комисия за проверка на състоянието на всичките 500 сгради в "Старинен Пловдив".

На собствениците на увредените обекти кметът ще изпрати предписания да ги ремонтират в срок от три или шест месеца, както постановява Законът за устройство на територията.

„Ако това не стане, общината има правото да извършва реконструкции за своя сметка и после да събира парите за тях с частен съдебен изпълнител“, предупреди Славчо Атанасов, цитиран от БТА. Той подчерта, че администрацията има право дори да ипотекира сградите в своя полза.

Пари за ремонтите ще бъдат заложени през есента в бюджета за 2010-а, посочи кметът. Три от 90-те сгради в доклада трябва да се съборят или спешно да се реставрират, е становището на комисията, но за това е нужно да се произнесе и Националният институт за паметниците на културата.

В списъка попадат четири имота на смесеното дружество "Пълдинтуринвест", в което общината участва, два от тях са в много тежко състояние, каза Славчо Атанасов.

Общината подготвя кандидатурата на "Старинен Пловдив" за обявяването му от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 09.09.22 г.
fallback