fallback

Инвеститори в имоти остават предпазливи по отношение на ЦИЕ

Някои от големите играчи в сектора засега изключват възможността за инвестиции в региона

13:36 | 08.04.09 г.

Инвеститори в имоти, участвали в конференция в Лондон, остават предпазливи по отношение на възможностите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщи Ройтерс.

Ван Стълтс, управляващ директор на Orion Capital Managers, изключва възможността за инвестиции в региона засега. „Има още възможност за спад. Второстепенни пазари като Централна и Източна Европа все още са на етап отричане на цените“, казва той, цитиран от агенцията.

Кристиян Шулте Айструп, управляващ директор на Corestates Capital, е изразил опасения, че някои инвеститори са пренебрегнали юридическите и валутните рискове в региона заради нарастващото търсене. Същевременно някои градове като Москва ще бъдат атрактивни в бъдеще заради недостиг на бизнес площи. „При търговските площи играчите са доста, но все още няма много офиси“, казва той.

Инвеститорите се изкушават от по-ниските цени на имотите в Испания, но цените трябва да паднат още, за да привлекат някои от големите играчи в сектора, е станало ясно още в рамките на конференцията, която е с фокус върху проблемни имоти.

Инвестициите в бизнес имоти в Испания са донесли отрицателна възвръщаемост от минус 2,8% през 2008 г. спрямо възвръщаемост от 12,9% през 2007 г., сочи индекс на IPD.

Според някои инвеститори търговските площи в Испания са вероятно най-рисковият сегмент в Европа заради спада на потребителските разходи и мащабното презастрояване с молове, което дава по-голяма възможност на наемателите да преговарят за по-изгодни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 08.09.22 г.
fallback