fallback

Искат промени в ЗУТ заради нерегламентираното частично саниране на сградите

Почти 15% от жилищата у нас са необитаеми и с неясни собственици, които трудно могат да бъдат открити и включени в процедурата по саниране

13:11 | 07.04.09 г.

Необходими са промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), за да може да се премахнат негативните последици от нерегламентираното частично саниране на сградите, предложи Ангел Минев, изпълнителен директор на Асоциацията за реновиране на етажната собственост (АРЕС) по време на дискусия за ползите и вредите от частичното саниране на сградите.

От асоциацията предлагат в Закона за устройството на територията да се вкара нова точка в член 147, алинея 1 със следното съдържание „обновяване на сгради и жилища“. В допълнителните разпоредби на ЗУТ според предложението трябва да се запише, че „обновяване“ на строеж е комплекс от строително-монтажни работи, свързани със съществените изисквания към сградите по Закона за енергийна ефективност (ЗЕЕ) и предписани в доклада от извършено енергийно обследване по реда на ЗЕЕ, които се извършват по време на експлоатация и не засягат конструктивни елементи на строежа.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече има политика за саниране на многоетажните жилищни сгради, посочи зам.-министърът на МРРБ Калин Рогачев при откриването на дискусията, цитиран от БТА. За тази цел ще са необходими поне 4 млрд. лева, каза той.

На много места състоянието на сградния фонд е толкова лошо, че цената на санирането може да стигне до 40% от стойността на жилищата, каза Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Някои сгради трябва да бъдат опразнени, за да бъдат ремонтирани. Те, в голямата си част, са населени от пенсионери и социални слаби хора, които не могат да си покрият сметките или да да живеят под наем, докато тече ремонтът, каза още Кинарев.

В Германия проблемът с изнасянето на живущите е решен с луксозни бунгала, разположени пред сградите, които се ремонтират, казаха участници в дискусията.

Почти 15% от жилищата у нас са необитаеми и с неясни собственици, които трудно могат да бъдат открити и включени в процедурата по саниране, каза Ангел Минев.

Законът за етажната собственост задължава собствениците на апартаменти да ги обследват и да им бъде направен т. нар. „паспорт“. Това трудно ще стане, смятат експерти от МРРБ. Санкции за неизпълнение на предписанията не са предвидени, освен минимални за домоуправителите, посочиха експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 01.09.22 г.
fallback