fallback

Ниските лихви не помагат на кандидатите за ипотека в Румъния

Банките в Румъния вече изискват 80%, в някои случаи до 50%, самоучастие при ипотечно кредитиране

12:27 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банките в Румъния започват да намаляват лихвите по ипотечните кредити, но проблемите за кандидатите за получаване на ипотечен заем се крият главно в по-консервативните оценки на банките.

Raiffeisen наскоро е съобщила за понижение на лихвите по новите заеми в румънски леи и евро с до четири пункта, докато при ING понижението е едва с четвърт пункт за кредитите в евро. През март Banca Transilvania е обявила понижение от до два пункта за заемите в леи, съобщава ZF.

Докато миналата година банките са отпускали финансиране за до 100% от стойността на имота тази година те отпускат до 80%, а в някои случаи и едва 50% от ипотеката.

„В случаите с дългосрочните кредити с ниска първоначална вноска да предоставите като обезпечение единствено актива, който купувате, не е достатъчно“, казва Лучан Койоцару от BRD-SocGen. По думите му банките проучват детайлно всички гаранции, които се предоставят по кредитите, тъй като поради липсата на сделки с имоти, е трудно да се установи база за ценово сравнение на пазара.

„Политиката на банките започва да разграничава между различни видове активи и категории клиенти“, казва Сорин Митителу, директор Бизнес развитие в BCR. „Ситуацията е изцяло различна в сравнение с предишни подходи, когато съотношението между заема и актива за обезпечение беше идентично за всички продуктови категории.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 22.08.22 г.
fallback