fallback

Италианците ще могат да разширяват площта на жилищата си с до 20%

Мярката може да доведе до вливането на поне 60-70 млрд. евро в икономиката, смята италианският премиер Силвио Берлускони

13:52 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Италианското правителство одобри план, предназначен да раздвижи сектора на имоти, като се позволи на собствениците да увеличават площта на жилищата си с до 20%, съобщи АФП.

Предвижда се допускане както на козметични промени, увеличаващи в малка степен площта на домовете, така и събарянето на сгради, за да се построят по-големи на тяхно място.

Става въпрос за „мярка, която може да доведе до вливането на поне 60-70 млрд. евро в икономиката“, смята италианският премиер Силвио Берлускони.

По думите му ако 10% от собствениците се възползват от мярката, те ще изразходват за целта между 60 и 70 млрд. евро, което представлява 4,5-6% от БВП на страната, или „голяма подкрепа за икономиката“.

Границата от 20% може да се увеличи до 35% в случаите, когато се прибегне до разрушаване на съществуваща къща, за да се изгради нова, при условие че новият имот ще с по-добра енергийна ефективност.

Проектът предизвика масово недоволство сред защитниците на околната среда, според които ще се стигне до „бетониране“ на страната, особено на централните части в градовете.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
fallback