fallback

Разкриват близо 11 хил. работни места за строители по "Красива България"

За 2009 г. по проекта и по Социално-инвестиционния фонд ще бъдат изпълнени общо 407 проекта на стойност над 104 млн. лева

15:47 | 02.04.09 г.

Близо 11 хил. работни места за строители ще бъдат разкрити тази година при изпълнението на комплексните ремонти на обекти от социалната инфраструктура по проекта „Красива България“, съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова при подписването на меморандум по проекта с кметове на общини.

Това е последният меморандум, който се подписва и той ще даде старт на изпълнението на новоодобрените 47 проекта на обща стойност 17 млн. лева, посочи Масларова.

За 2009 г. по проекта „Красива България“ и по Социално-инвестиционния фонд ще бъдат изпълнени общо 407 проекта за също толкова обекти на стойност над 104 млн. лева, добави тя. Проектите са насочени основно към обновяване на социалната инфраструктура и включват ремонти на детски дневни центрове, на центрове за деца с увреждания, защитени жилища, центрове за възрастни хора с увреждания, социален патронаж, старчески домове, домове за деца, лишени от родителска грижа, детски ясли и градини.

По „Красива България“ се финансира приоритетно обновяването на църковните храмове на всички вероизповедания в страната. За мандата на това управление са ремонтирани общо 108 храма, каза Масларова.

Няма община, която да е подала документи и да не е включена за финансиране на неин проект, било по линия на "Красива България", или на Социално-инвестиционния фонд, отбеляза Масларова, цитирана от БТА. Някои общини имат одобрени 4 проекта, други по един или два. Критерий при оценяването на проектните предложения е и нивото на безработица в дадено населено място - ако то е по-високо, шансът да се осъществят проекти е по-голям, уточни Масларова.

Горната граница за отпускане на средства за ремонт на социални заведения е повишена от 200 хил. лева на 300 хил. лева, като в дейностите могат да се включват и мерки по енергийна ефективност на сградите, съобщи Станимир Колев, национален директор на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 10.09.22 г.
fallback