fallback

Активността в строителния сектор на Острова забавя своя спад

Кредитните институции в страната са решени да направят финансирането по-достъпно за потребителите и бизнеса през второто тримесечие на годината

13:02 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът, който измерва равнището на бизнес активността в строителния сектор на Великобритания, се повиши изненадващо през март. Обнадеждаващи са и резултатите от проучването на Английската централна банка, които показаха, че кредитните институции в страната са решени да направят финансирането по-достъпно за потребителите и бизнеса през второто тримесечие на годината.

Индексът Construction PMI се повиши до 30,9 пункта през март, съгласно данните на Сертифицирания институт за управление на покупките и предлагането CIPS. Анализаторите прогнозираха слабо понижение до 27,6 спрямо февруарската стойност от 27,7. Въпреки повишението, докато стойността на показателя остава под 50 пункта, не може да се очаква възстановяване на строителния сектор.

Днес бяха публикувани и резултатите от тримесечното проучване на Английската централна банка за състоянието на кредитния сектор в страната, проведено в периода 23 февруари – 13 март.

Кредитните институции са ограничили обезпечените заеми за домакинствата през първото тримесечие на годината, защото склонността им да поемат риск се понижава, а очакванията им за стойността на недвижимите имоти се влошават. Въпреки това банките и строителните сдружения на Острова са решени да направят финансирането по-достъпно за домакинствата и бизнеса през второто тримесечие на годината.

За известно подобряване на кредитирането говорят и данните на Nationwide Building Society, които показат, че цените на жилищата са се повишили за първи път за последните 16 месеца, благодарение на по-голямата активност от страна на купувачите.

Подобряването на цената и достъпността на паричния ресурс ще бъдат основен фактор за увеличаване на кредитирането през идните месеци. Икономическите очаквания на кредитните институции няма да тежат толкова силно на достъпа до кредит.

Все още малка част от кредиторите очакват, че търсенето на заемен ресурс ще се увеличи през второто тримесечие на годината. Предоставянето на заеми на домакинствата и малките предприятия намалява, но все пак се свива по-слабо от очакванията. Единствено финансирането на големи компании изненадващо се е увеличило през първото тримесечие.

Благодарение на данните британската лира продължава своето възходящо движение на валутните пазари. Към 12:30 ч. българско време един паунд се равнява на 1,4628 щатски долара спрямо 1,4546 долара два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 03.09.22 г.
fallback