fallback

Съдят KPMG за поне 1 млрд. долара заради професионална небрежност

Кредиторите на фалиралия ипотечен кредитор New Century Financial заведоха две съдебни дела срещу KPMG

10:05 | 02.04.09 г.

Кредиторите на фалиралия американски ипотечен кредитор New Century Financial съдят за поне 1 млрд. долара одиторската компания KPMG, предава Times.

Те обвиняват компанията в безотговорен и крайно небрежен одит на New Centurу - вторият най-голям ипотечен кредитор в страната, който рухна през април 2007 г.

Адвокати, защитаващи интереса на кредиторите на New Centurу, заведоха две дела срещу счетоводната компания, едно в Ню Йорк - срещу американските операции на KPMG - и второ в Лос Анджелис – срещу KPMG International.

В първия случай компанията се обвинява заради заверяване на неизрядни финансови отчети. По второто дело ищците търсят отговорност от компанията майка, която според тях е виновна за безотговорните и небрежни практики в американските дейности на компанията.

Искът гласи, че KPMG е пренебрегнала по-строгите закони по отношение на независимостта на одиторите в САЩ след колапса на Enron през 2001 г.

Говорител на KPMG е заявил, че компанията все още не се е запознала с обвиненията, но ще се бори яростно срещу тях.

Миналогодишен доклад, изготвен по поръчка на Министерството на правосъдието на САЩ показа, че KMPG е инициирала счетоводна измама в New Century или не е реагирала, докато компанията е извършвала измамата през 2005 и 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 04.09.22 г.
fallback