fallback

Планираните продажби на готови жилища в САЩ се увеличават през февруари

Увеличаването на планираните продажби на жилища се дължи на изгодните цени на имотите с просрочени ипотеки, както и на ниските лихвени нива по ипотечните кредити

18:22 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Планираните продажби на готови жилища в САЩ неочаквано се увеличиха през февруари. Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за покупка на имот, се повиши с 2,1% до 82,1 пункта през февруари спрямо януарската стойност от 80,4.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти показаха още, че през февруари стойността на индекса е с 1,4 процента по-ниска в сравнение с отчетените за същия месец на 2008 г. 83,3 пункта.

Увеличаването на планираните продажби на готови жилища лесно може да се обясни с изгодните цени на имотите с просрочени ипотеки, както и с ниските лихвени нива по ипотечните кредити, които изкушават купувачите.

Вчера стана ясно, че цените на еднофамилните къщи в 20 мегаполиса в САЩ са се понижили с рекордните 19 процента на годишна база. Същевременно лихвените нива по 30-годишните ипотечни заеми с фиксирана лихва паднаха под 5 процента през февруари и продължиха да се понижават. В края на миналата седмица те намаляха до 4,61 процента, по данни на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ.

Мнозинството икономисти очакваха, че индексът на планираните продажби на жилища ще се повиши с минималните 0,2%, след като през януари отчете рязък спад от 7,7%.

Отделни данни показаха, че разходите в строителния сектор в САЩ са се понижили с 0,9% на месечна база през февруари. Данните се оказаха по-добри от прогнозирания за спад от 1,9%, след като през предишния месец показателят намаля с 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
fallback