fallback

Barclays отказа участие в държавна програма за „токсични“ активи

Barclays преговаря с инвестиционната компания CVC Capital Partners за продажбата на подразделението си за управление на активи iShares за 3 млрд. паунда

14:49 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската банка Barclays е отхвърлила предложение за участие в правителствената програма за застраховане на токсичните активи, след като е решила, че това „няма да бъде в интерес на“ инвеститорите и клиентите.

Barclays, която, наред с HSBC, е последната независима сред големите британски банки, е избрала да не се възползва от правото си да участва в правителствената програма за защита на активите.

Решението на банката идва, след като британската комисия за финансов надзор FSA е установила, че нейното здравословно състояние е добро след сериозни стрес тестове на нейния баланс, съобщава Daily Telegraph.

Изпълнителният директор на Barclays Джон Варли е казал, че банката е проучила внимателно ползите и недостатъците от евентуално участие в програмата, според която банките плащат на държавата такси, за да застраховат активите си с най-висок риск.

Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland вече са се възползвали от възможността, като са застраховали активи на обща стойност 585 млрд. паунда.

Варли е казал също, че Barclays е „говорила с много инвеститори“ преди да достигне до решението да не участва в схемата.

Анализатори от Killik & Co казват, че са „били изненадани от смелостта“ на FSA, която е заключила, че Barclays не се нуждае от свеж капитал. „Ние все още имаме опасения, че на Barclays може да се наложи да привлича още капитал“, казват анализаторите.

Днес бе съобщено, че Barclays е в процес на ексклузивни преговори с инвестиционната компания CVC Capital Partners за продажбата на подразделението си за управление на активи iShares за 3 млрд. паунда. Според източници от банковия сектор сделката се очаква да бъде довършена до края на седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 01.09.22 г.
fallback