fallback

Покупките на имоти с цел отдаване под наем на Острова се съживяват

Въпреки все още някои наемодатели имат проблеми с изплащането на ипотеките в условия, при които цените продължават да падат

08:06 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

За пръв път от две години собствениците на имоти във Великобритания правят повече покупки, отколкото продажби, което показва, че пазарът на инвестиции в имоти с цел отдаване под наем показва признаци на живот, сочат данни на Асоциацията на брокерите за отдаване на имоти под наем (Arla).

С повече от два пъти се е увеличил броят на брокерите, които съобщават за повече покупки, отколкото продажби на имоти през първото тримесечие на годината в сравнение с последното на миналата. Това показва, че доверието на пазара се подобрява, пише FT.

Въпреки това тримесечният доклад на Arla сочи също така, че някои наемодатели имат проблеми с изплащането на ипотеките в условия, при които цените на имотите продължават да падат. Над един от пет брокери от членовете на асоциацията е казал, че всяка седмица поне един от имотите в портфолиото му бива отнет принудително от собственика поради просрочени ипотеки. Около 5% от членовете казват, че имат по два такива случая седмично.

Въпреки това от Arla отчитат признаци на живот на пазара, които те обясняват с търсенето на изгодни сделки с имоти след резкия спад в цените през последните 18 месеца.

Тази промяна е факт въпреки данните на асоциацията за свръхпредлагане на наемния пазар, причинено от повишения брой „наемодатели по принуда”, които решават да отдадат имота си под наем поради затруднения да го продадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 28.08.22 г.
fallback