fallback

Израелски инвеститор с проекти у нас със загуба от 256 млн. долара

Понижението се дължи главно на по-висока норма на капитализация и корекция в стойността на инвестициите й, свързани с нейното дъщерно дружество в Европа

16:25 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Базираната в Израел строително-инвестиционна компания Gazit-Globe Ltd. отчете нетна загуба от 1,08 млрд. израелски шекела (около 256 млн. долара) за 2008 г. след мащабни понижения на счетоводната стойност на нейни активи, съобщава компанията. За 2007 г. компанията регистрира нетна печалба от 961 млн. шекела.

Компанията е понижила справедливата стойност на активите си с 3,96 млн. шекела. Понижението се дължи главно на по-висока норма на капитализация и корекция в стойността на инвестициите й, свързани с нейното дъщерно дружество Atrium European Land Ltd. Последното също е отчело нетна загуба за 2008 година, като тя е в размер на 845,3 млн. евро, след като през 2007 година е имало нетна печалба от 154,6 млн. евро. Загубата до голяма степен се дължи на преоценка от 434 млн. евро на портфолиото от имоти на компанията.

Загубата на Gazit-Globes е според прогнозата за очаквана загуба от 860-885 млн. шекела за четвъртото тримесечие, която компанията публикува миналата седмица. Тогава бе изтъкнато, че отрицателният резултат се дължи главно на понижаване на справедливата стойност на инвестиционните й имоти поради по-висока норма на капитализация.

Оперативната печалба на компанията за 2008 г. е останала непроменена на 2,4 млн. шекела.

Някои от другите подразделения на компанията, като нейните инвестиционни тръстове за имоти (REITs) във Финландия и САЩ, също са отчели загуби. Положителни резултати е регистрирал единствено нейният инвестиционен тръст в Канада.

У нас компанията има няколко проекта за изграждане на търговски паркове, като G Sofia Park, както и проекти в Пловдив. Наред с това тя изгражда и мол в Скопие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 05.09.22 г.
fallback