fallback

Броят на одобрените ипотечни кредити във Великобритания расте

Стойността на ипотечните заеми възлиза на общо 1,23 трлн. паунда

13:15 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на одобрените ипотечни заеми във Великобритания се повиши за втори пореден месец, като изненадващо достигна 37 937 през февруари. Това показаха данните, публикувани от Английската централна банка. Очакванията бяха за по-слабо повишение на показателя до 34 хил.

Броят на новите ипотечни заеми надвишава значително шестмесечната средна стойност на показателя, която възлиза на 31 495. За сравнение, през януари са били отпуснати 31 791 кредита за покупка на жилище, което е ревизия нагоре спрямо първоначално обявената стойност от 31 хил.

Увеличаването на броя на заемите за покупка на жилище означава, че може да се очаква раздвижване на пазара на недвижими имоти през идните месеци. Намаляването на основния лихвен процент в страната до 0,5 на сто в комбинация с поевтиняването на имотите окуражават купувачите да сключват сделки.

Стойността на ипотечните заеми се е увеличила с 1,5 млрд. паунда, за да достигне общо 1,23 трлн. паунда през февруари. През януари са били отпуснати нови ипотечни заеми за 1,1 млрд. паунда.

Същевременно стойността на отпуснатите потребителски кредити се е понижила с 200 млн. паунда. Това означава, че изплатените вноски надхвърлят с 200 млн. паунда стойността на новите потребителски кредити.

Общата стойност на потребителското и ипотечното финансиране във Великобритания възлиза на 1,46 трлн. паунда.

По-рано днес бяха публикувани данните на английската компания за проучвания в сектора на недвижимите имоти Hometrack Ltd., които показаха, че темпът на понижаване на цените на жилищата продължава да се забавя и през март.

Новината не оказа съществено влияние върху валутната търговия. Към 13:00 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,4165 щатски долара и 1,0746 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
fallback