fallback

Отчитат спад в интереса на държавните фондове по света към "западни активи"

Много от тях са се насочили към активи в собствените си страни или към регионални инвестиции

13:38 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Около 73% от световните държавни инвестиционни фондове с общ капитал от 2,3 трлн. евро имат експозиция към сектора на имотите, а 51% - към инфраструктурни проекти. Това сочи доклад на компанията за информация за сектора на алтернативните активи Preqin.

Докато значимостта на тези фондове продължава да се повишава, техният апетит към активи от развитите западни пазари е отслабнал в резултат на кризата.

Много от суверенните фондове са се насочили към инвестиции в активи на пазарите в собствените си страни или към регионални инвестиции, след като са отчели значителни загуби през последните месеци. Това е в сила особено за онези, които имат по-голяма експозиция към финансовия сектор.

Въпреки това от Preqin казват, че общият обем на активите, които тези фондове управляват, се е увеличил до 3,2 трлн. долара през последните 12 месеца независимо от глобалното забавяне на икономиката. Докато много фондове са отчели спад в стойността на инвестиционните си портфейли, появата на нови организации означава, че стойността на активите като цяло е продължила да се увеличава.

Общият обем на активите на фондовете е забавил темповете си на нарастване в сравнение с предишни години, но все пак се е повишил с 6% в сравнение със същия период на 2008 г., когато е бил 3,05 трлн. долара. Стойността през 2008 г. е била с 59% по-висока от регистрираните 2,02 трлн. долара през 2007 г., сочи докладът.

Според Preqin значението на държавните инвестиционни фондове в момента е по-голямо от всякога, тъй като за разлика от пенсионните фондове държавните нямат краткосрочни задължения, които трябва да изплащат, или инвеститори, които могат да оттеглят капитали в рамките на кратък период. Това означава, че държавните фондове могат да имат по-дълъг инвестиционен хоризонт и да инвестират в активи с по-висок риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
fallback